Spoorijzer RT8 - (Oving 112)

Algemene informatie

Deze Spoorijzer kreeg bij ODS nummer 112, het Spoorijzer fabrieksnummer is onbekend. Deze loc is een van de vier Spoorijzer in Erica. In 2004 is men in Erica begonnen met de bouw van een nieuw museum. Het meeste materieel is toen tijdelijk opgeslagen in een grote kapschuur. Inmiddels is deze Spoorijzer opgesteld op het museumterrein, waar een klein traject voor 700mm materieel is ingericht. In het najaar van 2014 zal de nieuwe grote locloods in gebruik worden genomen waardoor veel materieel een veilige plek onder dak kan krijgen.

 

Enige tijd terug stond een filmpje van Yannick Veenstra op Youtube, waarbij de loc (kort) in actie te zien was. Tijdens een later bezoek ontdekte ik dat 1 aandrijfketting ontbrak. Geheel bruikbaar was de loc dus niet. 

 

Inmiddels (2021) is de loc in restauratie genomen. Door meerdere corona lock-downs, is de restauratie nog bezig. De loc is in elk geval compleet uit elkaar, een nieuwe aandrijfketting en aandrijftandwiel zijn voorhanden. De toekomst van deze loc ziet er dus weer positief uit! 

 

Technische gegevens

Fabrieksnummer   - (ODS 112)
Bouwjaar   -
Type   RT10
Loopbaan   Spoorijzer Delft, Oving H.I. Ambacht, ISM Erica (huidige locatie)
Bedrijfsvaardig   In restauratie
Spoorwijdte   700mm
Foto (c)   Rogier Bennebroek
Extra info   Deze Spoorijzer heeft bij het ISM nummer 30 gekregen