Spoorijzer RT11 008?

Algemene informatie

Deze Spoorijzer is actief geweest bij betonfabriek Bonna in Vianen. Hier was ook een tweede Spoorijzer RT actief (met ODS nummer 113). Beide loc's zijn in 1998 naar het Devauville Spoorweg Museum in de Harskamp gegaan. Deze RT is daarna echter met een particulier geruild met een O&K locje op 500mm en uiteindelijk bij de Panoven in Zevenaar terecht gekomen. De foto toont de loc in oktober 2005, vlak nadat de RT in Zevenaar is gekomen.

 

Opvallend aan de loc is dat het een 11pk versie betreft, maar dat deze niet is voorzien van extra zware bufferblokken. Ook deelt de loc de constructie-eigenschappen van de laatste Spoorijzers, namelijk een gashendel in het midden van de motorkap en een Prometheus ipv Bierens versnellingsbak. Het is daardoor aannemelijk dat deze loc te samen met de loc's 001 een 006 in 1966 is gebouwd. Op basis van het motornummer bestaat het vermoeden dat dit Spoorijzer 008 moet zijn. 

 

Technische gegevens

Fabrieksnummer   008?
Bouwjaar   1966?
Type   RT11
Loopbaan   Spoorijzer Delft, Oving H.I. Ambacht, Bonna Vianen, DSM Harskamp, Particulier Huissen, De Panoven Zevenaar (huidige locatie)
Bedrijfsvaardig   -
Spoorwijdte   700mm
Foto (c)   Ed Frederiks