Spoorijzer RT8 112

Algemene informatie

Deze Spoorijzer Railtractor is, voor zover bekend, het enige exemplaar dat in de UK terecht is gekomen. De loc was onderdeel van de collectie van het Rijssens Leemspoor te Rijssen, maar is in 2011 geruild tegen een Alan Keef loc met de Springfield Agricultural Railway. De Alan Keef was voor te groot en zwaar voor gebruik in Springfield en de Spoorijzer is met 1500kg een makkelijk bruikbaar lichtgewicht. Rijssens Leemspoor bezit al 2 (bedrijfsvaardige) Spoorijzers en wilde de bijzondere Alan Keef graag aan de collectie toevoegen.

 

Na binnenkomst in Springfield in janauri 2011 is de loc in onderhoud genomen. De loc bleek na aankomst een totale revisie nodig te hebben, niet alleen uiterlijk maar ook technisch. Zo had de loc problemen met de brandstofpomp en ontbraken de kettingen. Na 3 jaar revisie is de loc begin 2014 bedrijfsvaardig in dienst gekomen.

 

De Springfield Agricultural Railway is een combinatie van hobby en nut. Het smalspoor is hobby van de eigenaar, maar wordt gebruikt voor aanvoer van voer en afvoer van mest voor de paarden(stallen). Op de foto is de loc te zien op zijn nieuwe werkterrein.

 

Meer info over deze interessante smalspoorlijn is te vinden op:

http://www.ingr.co.uk/sar_intro.html

 

De eigenaar heeft ook nog in 2018 een filmpje online gezet waarin de Spoorijzer wordt gebruikt:

Technische gegevens

Fabrieksnummer   112
Bouwjaar   1953
Type   RT8
Loopbaan   Dirk Verstoep Gouda, Dukongo Gouderak, Ponnytram Joppe, SRL Rijssen, Springfield Agricultural Railway (UK) (huidige locatie)
Bedrijfsvaardig   ja
Spoorwijdte   600mm
Foto (c)   Steve Thomason