Spoorijzer RT8 117

Algemene informatie

Erg bijzonder was de ontdekking van deze Spoorijzer. Begin februari 2022 kwam deze loc namelijk opeens op Marktplaats.nl. Tot die tijd was deze loc geheel onbekend gebleven! Na enkele spannende dagen van bieden en contact kon Frits deze loc aan zijn privé collectie toevoegen. Daarmee ging voor Frits een lang gekoesterde wens in vervulling. De foto hieronder toont de loc vlak na aankomst in de loods, naast de andere RT (RT11 fabrieksnummer 196).  

 

Volgens de vorige eigenaar is de loc destijds mee aangekocht samen met enkele loodsen in Vleuten, ergens in de jaren 80/90. De loc stond toen namelijk al ergens in een van de loodsen. Naast de loc, was er een meter of 30 aan rails en dwarsliggers aanwezig. De vorige eigenaar dacht dat er eerder op het terrein een boomkwekerij zou hebben gezeten. De naam van dat bedrijf en het gebruik van smalspoor is verder nog onbekend. 

 

In slechts iets meer dan een half jaar is het Frits gelukt om de loc volledig te restaureren. In oktober 2022 kon bovenstaand statieportret gemaakt worden. De loc is nu weer bedrijfsvaardig. 

Technische informatie

Fabrieksnummer    117  
 Bouwjaar   1953  
Type   RT8  
Loopbaan  

Boomkwekerij? Vleuten, C. van der Tol Vleuten, Particulier Ingen (huidige locatie)

 
Bedrijfsvaardig  

Ja

 
Spoorwijdte  

700 mm

 
Foto (c)  

Frits van den Helm