Actueel

Hieronder kan je van boven naar onder het meest recente nieuws over deze site vinden.

 

Nieuws van: oktober 2022

 

In iets meer dan een half jaar (8 maanden) is het Frits van den Helm gelukt om Spoorijzer 117 te restaureren. De loc is nu weer bedrijfsvaardig. Voor een oude foto, zie het RT Overzicht. 

 

(Foto F. van den Helm).

Nieuws van: augustus 2022

In augustus 2022 kon Spoorijzer RT11 met het Oving nummer 112 in bedrijf worden genomen. De foto hiernaast (genomen door Thomas van der Velde) toont de loc in actie tijdens het open weekend. 

 

Leuk detail is dat de originele goudkleurige sierstrepen weer zijn toegevoegd

Nieuws van: juli 2022

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de restauratie van 2 RT's! Frits van den Helm is bezig met SY117. De motor is gereviseerd en heeft al, samen met de versnellingsbak, proefgedraaid. Nu is het remwerk aan de beurt. 

 

In Erica (zie foto rechts) wordt de laatste hand gelegd aan hun loc 30 (SY RT11, ex ODS). De loc heeft al proefgereden, aan de motorkap en enkele laatste onderdelen wordt nog gewerkt, (Foto (C) Thomas van der Velde)..

Nieuws van: februari 2022

Erg bijzonder was de ontdekking van een tot nu toe onbekende RT! Via Marktplaats vond Frits van den Helm RT8 117! Zie RT Overzicht en dan fabrieksnummer 117 voor meer informatie (foto F. van den Helm).

Nieuws van: januari 2020

Met dank aan Frits van den Helm is het gelukt om de 2e Spoorijzer ex-Minke te identificeren. Frits heeft een foto ontdekt van deze 2e Spoorijzer, waarop de maker destijds alle gegevens van de loc heeft geschreven. Zo is duidelijk geworden dat de 2e Spoorijzer van Minke fabrieksnummer 115 gehad moet hebben. Het RT overzicht is inmiddels aangepast. 

 

Daarnaast zijn de foto's van Spoorijzer RT11 Both 30 uitgebreid met enkele foto's over het onderhoud in de winter van 2018/2019.

 

Nieuws van: oktober 2019

Bijzonder nieuws voor de Stoomtrein Katwijk Leiden (SKL)! Deze maand kon een nieuwe Spoorijzer RT8 aan de collectie toegevoegd worden. Het bijzondere is dat deze loc, met fabrieksnummer 188, tot kort volledig onbekend was. Een gat in het RT Overzicht heb ik daardoor weer kunnen vullen! 

(foto F. van den Helm)

Nieuws van: april 2019

De afgelopen weken/maanden heb ik, samen met Henk Kolkman hard gewerkt aan een update van het RT Overzicht. Diverse locs zijn toegevoegd en de informatie is waar mogelijk geupdate. Ook zijn er nieuwe foto's toegevoegd. Veel kijkplezier!

 

Nieuws van: november 2018

De Fotopagina van de ex-Both RT11 staat online, met diverse fotorapportages van afgelopen jaar. Zie RT11 Both 30 en dan onder Foto's.

Nieuws van: oktober 2018

Al jaren droom ik om, naast mijn eigen RT8, ook een RT11 te mogen bezitten. Die droom is in 2018 werkelijkheid geworden. Van de Stoomtrein Katwijk Leiden (SKL) te Valkenburg kon ik deze RT11 overnemen. Op 19 oktober 2018 werd de loc per BE combi overgebracht naar de Gelderse Smalspoor Stichting te Heteren, waar de loc in bruikleen is ondergebracht. het menu is nu uitgebreid met "RT11 nr 30", naar het nummer wat op de voorkant van de loc zichtbaar is.  

Nieuws van: september 2017

Er zijn foto's geupload van het prachtige Stoom & Dieseldagen in juni 2014, waarbij totaal 6 bedrijfsvaardige Spoorijzers te zien waren in Valkenburg (ZH). Zie onder RT8 109 en dan bij de foto's.

Nieuws van: maart 2017

Sinds dit jaar wordt er aan weer een andere Spoorijzer gewerkt in Valkenburg (ZH). Dit keer is ex-Ringvaart Spoorijzer RT8 221 uit 1962 aan de beurt. Na een avond sleutelen kreeg men de motor aan de praat. De gehele revisie zal langer duren, het gehele remwerk is gedemonteerd en verbogen/niet compleet. Het zal dus nog wel even duren voordat deze Railtractor weer op de baan is, maar dan rijdt er in Valkenburg weer een RT8!  

 

De foto ((c) Leander ter Laak) toont de loc op 15 maart vlak na de eerste startpoging. In het RT overzicht zijn van deze loc meer foto's te zien.

Nieuws van: mei 2016

Spoorijzer RT11 232 is sinds vorig jaar volledig gereviseerd. Afgelopen Pinkstermaandag kon ik de loc eindelijk in het echt bewonderen.

 

De loc stond glimmend in het museumgebouw, een plek die zeker is verdiend!

Nieuws van: maart 2016

Via Facebook ontdekte ik begin 2016 dat Robbelien ging verhuizen. Daarop heb ik contact gezocht met Robbelien om te achterhalen of de Spoorijzer mee zou verhuizen. Het blijkt dat het materieel is verkocht en terug gaat naar Tienray, naar de kleinzoon van de toenmalige eigenaar. Op het terrein waar vroeger de Boerenoven heeft gestaan, is inmiddels Tegel & Sanitair Outlet Tienray gevestigd. Het vermoeden is dan ook dat de loc hier terecht zal komen.

 

De foto (gemaakt door Henk Kolkman) toont het smalspoormonument jaren terug. Voor een actuele foto hou ik mij aanbevolen.

Nieuws van: januari 2016

Sinds enige weken is er ook een Facebookpagina over Spoorijzer opgericht om eenvoudig en regelmatig informatie over Spoorijzer te delen.

 

Deze is te vinden via https://www.facebook.com/Spoorijzer/ Deze website zal gewoon actief blijven als Spoorijzer naslagwerk.

Nieuws van: augustus 2014

(c) Rogier Bennebroek
(c) Rogier Bennebroek

Diverse (kleine) wijzigingen doorgevoerd aan het RT overzicht. Onder andere is een actuele foto van SY 195 toegevoegd, wordt loc 232 te Valkenburg gerestaureerd, is loc 248 nu bedrijfsvaardig en is de ODS 112 in Erica van nieuwe foto en info voorzien.

Nieuws van: juni 2014

(c) Rogier Bennebroek
(c) Rogier Bennebroek

In het weekend van 14 en 15 juni vond een mini Spoorijzer Railtractor treffen plaats bij de Stoomtrein Valkenburgse Meer. Totaal waren er 12 RT's aanwezig, waarvan er 6 bedrijfsvaardig te zien zijn! Hierbij alvast een eerste foto als teaser, de rest moet ik nog uitzoeken na het nagenieten :-).

 

Midvliet TV heeft nog opnames gemaakt, de link naar dat filmpje staat hier: https://www.youtube.com/watch?v=QaCKfcQcQA4

 

Nieuws van: juni 2014

(c) Steve Thomason
(c) Steve Thomason

Afgelopen maand ontving ik goed nieuws vanuit Engeland. Spoorijzer 112, sinds januari 2011 in het bezit van de Springfield Agricultural Railway (SAR) is bedrijfsvaardig! Er is de afgelopen jaren veel werk in de loc gaan zitten, naast een cosmetische opknapbeurt diende er ook technisch veel aan de loc te gebeuren. Inmiddels zijn de problemen met de brandstofpomp opgelost en kan de loc worden ingezet. Op het RT Overzicht is het volledige verhaal van deze loc te vinden.

 

Nieuws van: juni 2013

(c) Frits van den Helm
(c) Frits van den Helm

Het moment is daar, het langverwachte Railtractor overzicht is weer online (zie RT overzicht)! Ook is de informatie weer actueel gemaakt, dus er is nog wel wat nieuws te ontdekken :-). Als voorbeeld deze reeds weer ontdekte Spoorijzer RT11 194.

 

 

 

De komende tijd zullen nog kleine wijzigingen/aanvullingen volgen, maar het overzicht is voor 90% weer compleet. Op-/aanmerkingen hoor ik graag!

 

Nieuws van: november 2012

Achter de schermen wordt gewerkt om het overicht van de nog bestaande Railtractoren weer online te krijgen. Helaas is dat een zeer tijdrovende klus, dus nog even geduld.

 

Het overzicht is weer opgezet, maar moet eerst worden geactualiseerd voordat het online komt. Vervolgens krijgt elke loc weer een eigen pagina met foto en nadere info. 

 

Nieuws van: augustus 2012

De pagina's over de geschiedenis van Spoorijzer is weer van foto's voorzien.

 

Daarnaast is het overzicht van de verschillende typen (inclusief de brochures van de RT8 en RT11) weer online, zie hiernaast voor een voorbeeld.

 

De geschiedenis van RT8 109 en diverse foto's zijn weer online gezet. Zie onder RT8 109.

Nieuws van: april 2012

De tekst van de oude website is deels overgezet. De foto's volgen. Opmerkingen hoor ik graag, onder meer info staat de mogelijkheid om contact op te nemen.

  

De website is en blijft bereikbaar via www.spoorijzer.nl

 

Nieuws van: maart 2012

Na jaren is eindelijk de vernieuwde website online! Door een nieuw format en een nieuwe manier van werken is het makkelijker en sneller om de site up to date te houden.

 

De oude website zal stukje bij beetje naar de nieuwe worden overgezet, waarna het geheel geactualiseerd wordt. Kortom, blijf hier regelmatig kijken voor wijzigingen.